DISCONNECT TO CONNECT: 7 TIPS OM TELEFOONGEBRUIK TE VERMINDEREN OP LIVE EVENEMENTEN.

In een wereld waarin smartphones een integraal onderdeel van ons dagelijks leven zijn geworden, is het tijd om de balans te herstellen en vaker de gsm links te laten liggen bij live evenementen. Hier zijn enkele redenen waarom we bewuster moeten omgaan met onze smartphones bij evenementen en 7 tips om dit te realiseren.

smartphones op live evenement

AFLEIDING VAN DE ECHTE ERVARING.

Allereerst is het belangrijk om te erkennen dat bezig zijn met onze smartphones bij live evenementen ons kan afleiden van wat er zich rondom ons afspeelt. In plaats van volledig op te gaan in het moment, zijn we vaak bezig met het vastleggen van foto’s en video’s voor sociale media of het checken van berichten. Hierdoor riskeren we evenementen te beleven door een schermpje. Of het nu gaat om een boeiende presentatie, een adembenemend concert of een inspirerende toespraak, het moment waarop we onze telefoon tevoorschijn halen, verstoort niet alleen onze eigen aandacht, maar kan ook anderen om ons heen afleiden.

Daarnaast kan het overmatig gebruik van smartphones bij evenementen leiden tot een gevoel van afstandelijkheid en isolatie. Door naar ons scherm te staren in plaats van om ons heen te kijken, missen we de kans om contacten te leggen met anderen en zo nieuwe mensen te leren kennen. Dit kan de sociale dynamiek van live evenementen aantasten en de algemene ervaring negatief beïnvloeden.

Stap uit je scherm.

Door bewust te kiezen voor minder telefoongebruik bij live evenementen, kunnen we niet alleen onze eigen ervaring verbeteren, maar ook bijdragen aan een meer respectvolle en impactvolle omgeving voor anderen. Hoe pak je dit nu concreet aan?

  1. Geef het publiek geen reden voor afleiding: Zorg ervoor dat het evenement zo boeiend en meeslepend mogelijk is, zodat de deelnemers geen behoefte voelen om constant op hun telefoon te kijken. Interactieve presentaties, boeiende sprekers en leuke randanimatie kunnen hierbij helpen.

  2. Telefoons opbergen in kluisje: Een effectieve manier om het gebruik van smartphones tijdens een evenement te beperken, is door het aanbieden en aanmoedigen van kluisjes waar deelnemers hun telefoons kunnen achterlaten. Zo kunnen ze zich volledig concentreren op het evenement zonder afleiding van meldingen en oproepen.

  3. Camera’s afplakken: Privacy en vertrouwelijkheid worden steeds belangrijker tijdens live evenementen. Het afplakken van camera’s op smartphones kan een oplossing zijn om ongewenste opnames tegen te gaan. De Brusselse nachtclub C12 plakt bijvoorbeeld standaard de smartphonecamera’s van bezoekers af met een sticker bij aankomst, om zowel de beleving als respect voor elkaar te stimuleren. Voorzie eventueel een captatie van het evenement en een fotograaf – die expliciete toestemming vraagt voor een foto – zodat deelnemers toch beelden krijgen na het evenement. Jouw publiek zal zo vanzelf minder vaak naar hun smartphone grijpen.

  4. Black-out: Een gedurfde maar radicale aanpak is het organiseren van een “black-out” tijdens het evenement. Aan de hand van een gsm-jammer kan je het signaal van smartphones blokkeren zodat ze geen bereik hebben. Dit kan door de jammer op je locatie te installeren of door bezoekers bij zittende evenementen een black-out doosje te geven waarin ze hun gsm kunnen opbergen. Dit doosje creëert hetzelfde effect als een lift, waardoor de telefoons geen bereik zullen hebben. Door notificaties op telefoons tegen te gaan, kan de focus van de deelnemers op de live ervaring toenemen.

if you can’t beat them, join them.

Is er toch geen ontsnappen aan? In plaats van smartphones te verbannen, kunnen we hen juist op een slimme manier integreren om de ervaring van het evenement te verbeteren. Door gebruik te maken van de mogelijkheden die smartphones bieden, kunnen we interactie, betrokkenheid en de beleving van het evenement net versterken. Zo kan je smartphones op een positieve manier integreren in je evenement: 

  1. Maak de telefoon deel van het evenement: Dit kan bijvoorbeeld door middel van gamification, het gebruik van event apps of het organiseren van polls en stemmen via smartphones tijdens een sessie.

  2. Digizone: Net zoals er aparte ruimtes zijn voor rokers, kunnen organisatoren overwegen om speciale zones in te richten waar deelnemers vrij kunnen gebruikmaken van hun smartphones zonder anderen te storen. Op deze manier kan een netwerkruimte wel optimaal ingezet worden voor persoonlijke verbinding. 

  3. Social wall: Een leuke manier om smartphones te integreren is door het opzetten van een “social wall” waarop posts en foto’s van deelnemers worden getoond. Dit moedigt interactie aan en zorgt voor een gedeelde ervaring.

Kortom, door bewuster om te gaan met onze telefoons en meer aandacht te besteden aan de mensen en de inhoud van het evenement, kunnen we een rijkere en meer vervullende ervaring creëren. Uiteraard dient elk evenement apart bekeken te worden of smartphones eerder ontmoedigd of toch geïntegreerd kunnen worden. Laten we samen streven naar een omgeving waar menselijke interactie primeert en smartphones naar de achtergrond verdwijnen in plaats van prominent in (andermans) beeld.

Over Vince:

Vince Jacobs is Senior Event Producer bij Sylvester Events.

“Stay hungry, stay foolish.”