Ultimas

Ultimas 2021.

Uitreiking van de Ultimas

Na een noodgedwongen, maar zeer gesmaakte online editie in 2021, konden de cultuurliefhebbers dit jaar opnieuw fysiek samenkomen. Zo’n 600 enthousiaste genodigden zakten af naar de Singel in Antwerpen voor de uitreiking van de Vlaamse Cultuurprijzen: de Ultimas.  

Op het podium hing een groot scherm met daaronder acht mobiele schermen. Door elke laureaat werd een performance uitgevoerd met daarbij een verduidelijkend filmpje dat getoond werd op het grote scherm en/ of de mobiele schermen. Zo konden de kijkers in de leefwereld van de laureaten kruipen.

12 laureaten en een winnaar van de publieksprijs werden de gelukkige eigenaars van de vernieuwde Ultima award: Tintin’s Jungle. Deze werd gemaakt door kunstenaar Daan Gielis. Naast de felbegeerde award, ontvingen de laureaten ook een mooie geldprijs.

De Ultima voor Algemene Culturele Verdienste werd postuum uitgereikt aan theatericoon Reinhilde Decleir, die in april overleed. Reinhilde kreeg, net als de andere laureaten, op voorhand te horen dat ze bekroond werd voor haar carrière. Tijdens de show kreeg ze een mooi eerbetoon van onder andere haar theatergezelschap, Tutti Fratelli.

Ook een muzikale act kon niet ontbreken op de Ultimas. Portland gaf twee maal het beste van zichzelf en liet iedereen even wegdromen.

Net zoals vorig jaar, werd de show met zwier aan elkaar gepraat door hosts Sofie Lemaire en Thomas Vanderveken.

Awardshows zijn altijd een uitdaging, maar het ervaren team van Sylvester maakte er een boeiende en verrassende live-show van die werd uitgezonden op Radio 1 en VRT.NU. Het anderhalf uur vloog voorbij met als climax het pakkende eerbetoon aan Reinhilde Decleir. 

Specifications

Klant
Departement Cultuur, Jeugd en Media
Type
Publieksevenement, Televisieproductie
Genre
Awardshow
Channel
Radio 1, VRT.NU
Personen
600
Jaar
2022