oorlogstank

Bevrijdingsdagen.

De bevrijding van Antwerpen was voor ons land één van de historisch en emotioneel meest beladen momenten uit de Tweede Wereldoorlog. Sylvester slaagde erin van de Bevrijdingsfeesten een stemmig, belevenisvol en ook feestelijk herdenkingsweekend te maken dat een massa mensen meenam in een verhaal van herinnering en hoop.

De bevrijding van Antwerpen maakte een einde aan een hele zware periode voor de stad, die ontzettend veel menselijk leed met zich meebracht. Het was dus niet evident om de juiste toon te vinden voor de Bevrijdingsfeesten, die een combinatie van feest en herinnering moesten brengen.

Sylvester zorgde met een team van om en bij de 100 medewerkers voor een driedaags belevenisweekend op 6, 7 en 8 september. Op vrijdag werd de nieuwsgierigheid van de Antwerpenaars geprikkeld door enkele als verzetsstrijders en krantenjongens verklede acteurs, die de nakende bevrijding aankondigden. Zaterdag volgde een feestelijke bevrijdingsparade met bijna 100 voertuigen van vroeger en nu, doorheen de stad. Die ging gepaard met een parade van historische en hedendaagse schepen op de Schelde, en een heuse airshow met historische vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Daarin vloog naast een Spitfire ook een Flying fortress mee, één van de enige twee nog bestaande B-19 bommenwerpers.

De parade eindigde in een Bevrijdingsdorp op de Schedekaai, waar een groep enthousiaste re-enacters een heus kampement optrokken in de retrosfeer van toen. En natuurlijk mocht ook een vleugje ‘swing’ niet ontbreken. Daarvoor zorgden o.a. Jelle Cleymans en zijn El Bandido’s – voor de gelegenheid aangevuld met Jonas Van Geel en James Cooke. Roel Vanderstukken bracht zijn Corsari’s mee. Het afsluiten van de feestavond was een kolfje naar de hand van DAAN.

Diezelfde avond zorgde Sylvester ook voor een pakkend spektakel op de Grote Markt met video, geluid, projectie en acteurs. Een project waarvoor de twee afdelingen van Sylvester nauw samenwerkten, met een treffend resultaat.

Dit was de afsluiter van een intense periode, die al in juni startte met en participatief project van vredesduiven plooien, dat heel Antwerpen aan de origami zette. De meer dan 10.000 geplooide duiven werden samengebracht in twee installaties, in het MAS en het Felixpakhuis.

Met de aftermovie van Bevrijdingsdagen in Antwerpen sleepte we dit jaar (2020) een gouden award in de wacht georganiseerd door Video Experience Day, het vroegere Belgian Corporate Video Festival.

Specifications

Type
Aftermovie, Publieksevenement
Jaar
2019
Personen
160.000