De vloek van de award show.

– Hoe Sylvester de ULTIMAS organiseerde –

Elke televisiemaker en event scenarist kan je vertellen dat een award show een vloek is.

Het geijkte format is vervelend voorspelbaar en repetitief: aankondiging van categorie, dan genomineerden, dan winnaar, dan dankwoord en dan repeat. Saai. En op het einde van de show heb je een pak verliezers in de vorm van teleurgestelde genomineerden, en slechts een handvol winnaars. Pijnlijk. Voeg daarbij nog —omwille van de maatregelen…— de afwezigheid van een live publiek en applaus, een verbod op kussen en hartelijke overhandigingen, en dan is een draak van een show nabij.

Toen Sylvester aan de slag ging voor het Departement Cultuur, Jeugd & Media om de Ultimas award show te producen voor VRT NU en Radio 1, met maar liefst twaalf categorieën en evenveel winnaars, was de hete adem van de draak meteen voelbaar… Maar de Vlaamse cultuurprijzen verdienen beter!

Dus, ridders als we zijn, is de draak bevochten en de vloek opgeheven. En voor ’t geval je morgen zelf een award show wil organiseren, geven we u graag mee hoe wij dat deden.

Maar je kan ons uiteraard ook gewoon bellen.

Kort samengevat zorgden we voor een verhaal met zoveel mogelijk afwisseling, zowel visueel als inhoudelijk.

Er waren geen genomineerden, en dus geen verliezers: valkuil vermeden. Elke winnaar werd tijdens een vooropname verrast door een andere bekende Vlaming. In die video’s zaten kleppers zoals Matteo Simoni, Astrid Stockman, Martin Heylen en Isolde Lasoen. Zo leerden we de laureaten kennen op een grappige en authentieke manier, in hun natuurlijke habitat waar ze ook hun kunst creëren. Ook visueel was er nooit een saai moment want onze pop-up studioshow was op de binnenkoer van een prachtig kasteel, waar elke winnaar in een ander stukje van het decor terecht kwam voor een gesprekje met afwisselend Thomas Vanderveken of Sofie Lemaire. Dankzij optredens van winnaars en ook muzikale acts van Brihang en Charlotte Adigéry of zelfs een harmonieorkest zorgden we voor dynamiek en verbreding van het publiek. Het werd een avond en een show van vlot anderhalf uur met veel verrassingen, een hoog tempo en een blije minister van Cultuur erbovenop.

Deze hele productie kon alleen succesvol worden dankzij een constructief meedenkende opdrachtgever, een professionele cast & crew en de heel nauwe samenwerking tussen het events- en televisieteam van Sylvester.

De Ultimas show kan je herbekijken op VRT NU.